Wonen

Je hebt problemen met je huisbaas? Weet je niet zeker of je in je recht bent? Wonen in Brussel geeft een overzicht van de wetgeving. 

Wil je gratis juridisch advies? Bel dan de Telebalie (02 511 50 45, elke werkdag 12:00 - 15:00). Een advocaat helpt je verder.  

Als huurder ben je verplicht onderhoud en reparaties uit te voeren die niet veroorzaakt zijn door veroudering of overmacht.

De verhuurder voert alle andere reparaties uit.

In deze lijst vind je de meest voorkomende reparaties ten koste van de huurder of de verhuurder. 

Brussel Huisvesting geeft persoonlijk advies over huurovereenkomsten in Brussel. 
Je contacteert hen via +32 (0)800 40 400 of huisvesting@gob.brussels

Een overzicht van alle voorwaarden voor vervroegde opzegging zijn te vinden in deze juridische brochure.

Heb je een laag inkomen?
Dan heb je misschien wel recht op een sociale woning. Hiervoor schrijf je je eerst in bij een Openbare Vastgoedmaatschappij of de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij.

Ook via het OCMW kan je een sociale woning huren. Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente.

De huurprijzen van het Woningfonds liggen tussen de sociale huisvesting en de privémarkt. Het woningfonds biedt ook voordelige leningen om de huurwaarborg te betalen.

Een Sociaal Verhuurkantoor verhuurt privéwoningen met sociale voorwaarden.

In Brussel kan je geen sociale woningen kopen. Er zijn enkel sociale huurwoningen.

Via deze organisaties kan je betaalbare woningen kopen:

Citydev Brussels brengt betaalbare nieuwbouw- of gerenoveerde woningen (meestal appartementen) op de markt voor alleenstaanden en gezinnen met een middelgroot inkomen. Dankzij subsidies van het Gewest is de verkoopprijs gemiddeld 25 à 30´% goedkoper dan je op de privémarkt betaalt.

Het Woningfonds is vooral gekend voor goedkope hypothecaire leningen en biedt ook zelf woningen te koop aan. Zowel nieuwbouw- als gerenoveerde woningen.

Community Land Trust Brussel bouwt betaalbare woningen. De bewoners betalen hun huis maar niet de grond.

Alle informatie over energie- en renovatiepremies van het Brussels Hoofdstedelijk gewest vind je onder RENOLUTION.Brussels.

Weet je niet goed waar te beginnen? 
Homegrade geeft gratis advies en ondersteuning aan huurders, eigenaars en mede-eigenaars. 

Voor renovaties kan je ook een ECORENO-krediet aangaan om alle soorten werken uit te laten voeren tegen dezelfde voordelige rentevoet. Afhankelijk van het dossier gaat het om een hypothecair krediet of om een consumentenkrediet.  

Netwerk Wonen geeft gratis advies aan eigenaars en huurders over de renovatie van woningen. Ze bemiddelen indien nodig met de eigenaar. Ze geven advies voor het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning, een schatting van financiële hulp...
Contacteer - afhankelijk van je gemeente - één van deze verenigingen

Homegrade begeleidt huurders en eigenaars in hun projecten en vragen i.v.m. akoestiek, energie, huisvesting, renovatie, eco-bouwen, erfgoed en stedenbouw.

Brik is de servicedesk voor studenten in Brussel. Je kan bij hen terecht voor kot-tours en informatie over Brussel. Ze verhuren betaalbare koten en bemiddelen wanneer je problemen hebt met je kotbaas.
Via hun zoekrobot mykot.be vind je ook koten op de privémarkt.

De meeste Brusselse universiteiten en hogescholen beschikken over meerdere woningen op hun campussen of in de buurt daarvan. Contacteer de studentenvoorziening van jouw campus.

Je hoofdverblijfplaats of domicilie is de plaats waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt, waar je woont.

Verhuis je? Dan ben je verplicht om binnen de 8 werkdagen je nieuwe adres door te geven aan de dienst Bevolking in je nieuwe gemeente.

In Brussel betaal je bij de aankoop van een woning 12,5% registratiebelastingen op de verkoopprijs. Wordt de woning die je koopt jouw hoofdverblijfplaats en ben je nog geen eigenaar van een andere woning? Dan hoef je op de eerste 200.000 euro geen registratiebelastingen betalen. Dat heet ‘abattement’. Klik hier voor meer info. 

De huur mag elk jaar op de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract geïndexeerd worden. Dat gebeurt dus niet altijd in januari. De verhuurder moet je dit schriftelijk vragen, het gebeurt niet automatisch. De verhuurder mag je tot drie maanden terug in de tijd de indexering vragen. Bereken hier de indexatie voor jouw woonst.

Momenteel zijn er twee voorwaarden verbonden aan de indexering:
1) de huurovereenkomst moet geregistreerd zijn
2) het EPB-certificaat moet zijn voorgelegd aan de huurder.
Indien het EPB-certificaat klasse E is, mag de index slechts voor 50% worden toegepast. Bij klasse F of G mag de index niet worden toegepast.

Meer info vind via Huisvesting Brussels

Vzw Samenhuizen helpt Brusselaars met al hun vragen over samenhuizen.

Huur je een huis of appartement met anderen?

Dan onderteken je best een medehuurpact. Dit is een wettelijke bijlage bij het huurcontract waarin afspraken tussen de verschillende huurders vastgelegd worden.

Ontvang je een uitkering?

Let dan op dat je niet ten laste van je huisgenoten valt. Dit heeft namelijk impact op jouw uitkering. Lees meer over jouw specifieke situatie op via de RVA.

Op volgende websites en Facebookgroepen kan je een woning zoeken: de Facebookgroep Bxl à Louer - de bouche à oreille ( II), de Facebookgroep Wonen in Brussel, www.samenhuizen.be, www.appartager.be, www.cohabs.com en www.ikoab.com.

Schrijf je in voor een woontour, een rondleiding met de bus of de fiets door de Brusselse wijken. Je gaat op bezoek bij Brusselaars en krijgt tips over vervoer, winkels en groene ruimtes in de grootstad. Elk jaar worden er woontours georganiseerd in het voorjaar en het najaar.

Via Wijkmonitoring  kan je per wijk allerlei informatie opzoeken (bevolking, arbeidsmarkt…).