Cultuur & vrije tijd

icon arrow down
Hoe kan ik in Brussel goedkoper deelnemen aan cultuur en vrije tijd?

Er bestaan heel wat mogelijkheden in Brussel. Vraag altijd aan het onthaal van een museum, concerthal of cultureel centrum of je in aanmerking komt voor een verminderd tarief.

Mogelijke opties:

  • Heb je als Brusselaar recht op een verhoogde tegemoetkoming?

    • Dan krijg je met een Paspartoe tegen kansentarief extra korting bij de deelnemende partners. Voor activiteiten van 16 euro (of minder) betaal je maar 2 euro.

    • Via Rap op Stap ga je voordeliger op daguitstap of vakantie in België. Kom langs in Muntpunt of een ander kantoor voor advies en jouw reservatie.

    • Klop aan bij een organisatie die op het platform van Vrijuit tickets kan kopen aan 80% korting voor concerten, musea, festivals of voorstellingen in Vlaanderen en Brussel.

  • Via Last-minute tickets vind je voor diezelfde dag tickets voor concerten en tentoonstellingen in Brussel, voor de helft van de prijs.

  • Elke eerste zondag van de maand kan je verschillende Brusselse musea gratis bezoeken. De stad biedt ook heel wat gratis musea.

  • Een veilige en eenvoudige plek om tickets te kopen en te verkopen is Ticketswap. Je betaalt een eerlijke prijs voor je tickets. De maximale verkoopprijs overstijgt nooit de originele verkoopprijs.

  • Als lid van de Gezinsbond krijg je rechtstreekse korting op tal van culturele activiteiten. Wie een beperkt budget heeft, betaalt minder lidgeld.

  • Het inschrijvingsgeld voor vrijetijdsactiviteiten (kampen en speelpleinen) is fiscaal aftrekbaar (voor kinderen tot 14 jaar en tot 21 jaar voor kinderen met een zware beperking). De meeste ziekenfondsen betalen ook een deel van het inschrijvingsgeld terug.

  • Maak je gebruik van de trein, tram of bus? Vraag na bij de vervoersmaatschappijen (NMBS, De Lijn en MIVB) of je recht hebt op een korting.

icon arrow down
Hoe kan ik goedkoper op daguitstap of op vakantie in Brussel of Vlaanderen?

Via Rap op Stap kan je voordeliger op daguitstap of (georganiseerde) vakantie in België als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming. Kom langs in Muntpunt of een ander kantoor voor advies en jouw reservatie.  

Maak je gebruik van de trein, tram of bus? Vraag na bij de vervoersmaatschappijen (NMBS, De Lijn en MIVB) of je recht hebt op een korting.  

icon arrow down
Wat kan ik doen in Brussel in mijn vrije tijd?

Ga naar een museum! Maak je keuze via de website van de Brusselse Musea.

UiT in Brussel tipt tentoonstellingen, theater, concerten… via een overzichtelijke kalender. De toeristische highlights vind je via visit.brusselsOntdek Brussel te voet, met de fiets of met een gids. 

Neem je graag deel aan een cursus of een workshop?
Dan zijn de Brusselse Gemeenschapscentra of het deeltijds kunstonderwijs een goede start.

Alle informatie over het verenigingsleven binnen de sociaal-culturele sector en amateurkunsten in Brussel vind je via sociaalcultureelwerkinbrussel.be

Bezoek een bibliotheek in je buurt. Daar vinden vaak (gratis) activiteiten plaats.

icon arrow down
Wat kan mijn kind doen na school, tijdens de schoolvakantie of het weekend?

Jong in Brussel en UiT in Brussel verzamelen heel wat activiteiten, vakantiestages of cursussen voor kinderen.
Schrijf je kind in voor een speelplein of een sportlessenreeks of -kamp

Check ook het vakantie-aanbod van je mutualiteit.

Informeer bij een jeugdbeweging (Chiro, Scouts, FOS of Jeugdbond Natuur & Milieu) hoe je kind kan aansluiten.

Acht jeugdwerkingen in Brussel organiseren 250 activiteiten per week voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar.

Aximax is een vrijetijds- en ontmoetingsplek voor Brusselse kinderen en families.

Schoolgaande kinderen kunnen voor opvang ook terecht bij IBO's (Initiatieven Buitenschoolse Opvang, erkend door Kind en Gezin). Dat kan voor en na schooltijd, op woensdagnamiddag, op schoolvrije dagen en tijdens vakantieperiodes.

icon arrow down
Mijn kind heeft een beperking. Waar vind ik een activiteit?

Zoek je voor je kind een (nieuwe) hobby, sport, activiteit of cursus? Hubbie ondersteunt je gratis bij je zoektocht via een individueel traject.

Gehandicapten en Solidariteit (opgericht door de Socialistische Mutualiteit van Brabant) biedt een aangepast vrijetijdsaanbod zoals excursies, weekends en reizen voor mensen met of zonder beperking.

Akabe Brussel is een afdeling van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor kinderen en jongeren met een beperking.

Circus zonder Handen is de sociaal-inclusieve circusschool van Brussel. (Partner van Paspartoe)

BOAS is een Brusselse zwemclub voor kinderen en jongeren met een beperking. (Partner van Paspartoe)

icon arrow down
Alle workshops of vakantiestages in Brussel zijn volzet. Wat kan ik doen?

Op kampzoeker.be vind je het vakantie-aanbod in Vlaanderen en Brussel voor kinderen tot en met 18 jaar. Misschien vind je net in de Brusselse Rand een aanbod.

Bekijk het overzicht van: