Onderwijs

icon arrow down
Hoe kies ik een school of studierichting?

Onderwijs in Brussel biedt een overzicht en informatie over opleidingsmogelijkheden voor jong en oud.

In Muntpunt (Agora 0) vind je de jaarlijkse infobrochure en contactgegevens van alle Nederlandstalige Brusselse scholen. Tijdens de aanmeld- en inschrijfperiode kan je in de bib terecht voor persoonlijke hulp.

Elk jaar maken tieners op de studiekeuzebeurs interactief kennis met afstudeerrichtingen. Voor leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar basisonderwijs en studenten uit de 1e graad secundair onderwijs, hun leerkrachten en hun ouders.

Toch liever persoonlijke begeleiding bij je leervragen? Iedereen (vanaf 15 jaar) met interesse in een Nederlandstalig educatief traject in Brussel, kan voor informatie, begeleiding en oriëntatie terecht bij Leerwinkel Brussel. Maak een afspraak of kom gewoon langs tijdens de consultatiemomenten in Muntpunt (elke dinsdag, 10:00 - 12:00 & 16:30 - 18:00).

icon arrow down
Hoe schrijf ik mijn kind in voor het Brusselse Nederlandstalige onderwijs?

Je moet je kind eerst online aanmelden. Aanmelden betekent dat je als ouder digitaal opgeeft voor welke scholen je interesse hebt (tip: bezoek de scholen voor je aanmeldt).

Na de aanmeldingsperiode verdeelt de computer de aangemelde leerlingen over de vrije plaatsen. Pas dan weet je in welke school je kunt inschrijven.

Heb je geen plaats? Dan komt je kind automatisch op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. 

Sommige kinderen hebben voorrang (vb. Nederlandstalig, broer, zus of kind van personeel).  

Meer info en het inschrijfplatform vind je via inschrijveninbrussel.be

Anderstalige leerlingen die nog maar pas in België zijn aangekomen, krijgen ondersteuning in het onthaalonderwijs.

icon arrow down
Eerste hulp bij leer- schoolproblemen

Het Centrum Leerlingen Begeleiding (CLB) helpt bij leerproblemen of als het kind zich niet goed voelt op school. Bespreek problemen altijd eerst met het leerkrachtenteam of het CLB van je school.

Ladder’op biedt onderwijsondersteuning op maat, soms aan huis, soms in een kleinschalig steunklasje. Inschrijven gebeurt altijd door de leerkracht van het kind. Spreek de leerkracht aan voor een afspraak.

Sommige gemeentes in Brussel hebben een preventiedienst voor gratis (huiswerk)begeleiding voor jongeren. Check jouw gemeente

Jeugdwerking D’Broej of de Jongerenwerking van Foyer organiseren huiswerkklassen. Voor jongeren van 9 tot 20 jaar.

Nakama vzw is een collectief jonge Brusselaars die zich inzetten voor de kinderen en jongeren van Brussel.

Samen met ouders en studenten van de lerarenopleiding Odisee of Erasmushogeschool ontwikkelden De Vrienden van het Huizeke vzw een handige huiswerkkit voor ouders en kinderen. Er zit een overzichtelijk en herbruikbaar werkblad in om je schooldag thuis verder af te werken: even ontspannen, klaar voor de start, controleren en bemoedigen (met beloningskaartjes!). Test je kennis ook met het 5-stappenplan bij toetsen!